Tips om hur man lär sig ett nytt språk

Att lära sig ett nytt språk är allt annat än en barnlek. Vissa har det lättare än andra men generellt sett är det mycket svårt att ta sig till det nya språket. Nedan listar vi några punkter som kan hjälpa dig i din inlärning, motivation och inställning till att lära dig ett nytt språk.

 • Spendera tiden – Detta är säkerligen den enskilt mest viktiga faktorn för att du ska kunna lära dig ett nytt språk. Att spendera mycket tid och verkligen sätta sig ner och gå igenom det du planerat för gör att du kommer lära dig mycket fortare. Detta betyder att du måste lyssna, läsa, skriva, prata och studera det nya språket så mycket du kan.
 • Lyssna och läs – Varje dag bör du på något sätt komma i kontakt med det nya språket du försöker lära. Låna en bra bok på det språk du tänkt lära dig eller se en film utan undertexter för att du ska komma i kontakt med språket.
 • Ta ansvar – Du måste ta ansvar för din egen inlärning. Det är ingen annan som kommer ha nytta av att du kan ett nytt språk utan den främsta som kommer ha nytta av det är du själv. Därför måste du ta ansvar och göra det du behöver för att lära dig det nya språket.
 • Fokusera på ord och fraser – Det är viktigt att du lägger stort fokus på språkets ord och fraser så att du skapar dig ett eget vokabulär som du sedan kommer kunna använda. Detta gör det mycket enklare att lära sig gramatiken och att lära sig språket som helhet oavsett vilket språk det rör sig om. Att läsa glosor är ett grundläggande inlärningsmedel som tar dig långt i din inlärning.
 • Glöm inte att njuta – Det ska vara kul att lära sig ett nytt språk. Du måste kunna njuta av att ta in ny kunskap och kunna förmedla denna vidare till andra och lära dig ett nytt sätt att kommunicera på. Detta gör att du kommer få en bredare förståelse för landet, vars språk du lär dig, och dess kultur vilket kommer ge dig mycket glädje.
 • Använd moderna hjälpmedel – Det finns idag flertalet moderna hjälpmedel som kan hjälpa dig att lära dig det språk som du önskar lära dig. Engelska lexikon och andra hjälpmedel och lexikon online som gör att informationssökning går mycket snabbare än var det gjort tidigare.

One Response to Tips om hur man lär sig ett nytt språk

 1. Kanin skriver:

  Hej

  Då måste jag tipsa dig om en android (gratis :)) app som du hittar på Google Play Store om du söker på: glosa läxa
  så ser du Vocubalary trainer D90. Det är lite gult på ikonen.

  Den har några inbyggda ordlistor som exempel.

  Men du kan skriva in dina egna ordlistor direkt i appen, eller skriva in dem på din pc och sen maila dem över till din mobil och sedan importera dem.

  Det som är bra med appen är att du inte behöver skriva in svaret, vilket är tidsödande vid inlärning (även om det är en bra övning för inlärande att skriva :)). I stället så fungerar appen som om du hade dina glosor på ett vanligt papper i två kolumner. Tex engelska och svenska. Den högra kolumnen är dold av ett gult ”papper” som döljer de rätta svaren. Genom att dra papperet ned så får du se svaret, om du inte kunde ordet så drar du papperet uppåt en rad och tillbaka igen för att markera att du inte kunde ordet.

  Det som gör att du kan lära dig mycket snabbare än att bara gå igenom glosorna i en lång lång lista, är att det finns en inlärningsmode optimerad tror jag den heter som gör att du allra första gången du går igenom dina glosor är att den visar dem sekvensiellt. När du har gått igenom alla orden en första gång så finns det ett antal som du klarade och ett antal du inte klarade. Nästa gång så kommer den att visa de svåraste fem först (glömde säga att den visar fem ord per sida). Den kommer
  att visa fem ord som du måste klara i en följd. Om du inte klarar dem kommer de att repeteras ända tills du klarar dem. Sedan visas ord 6-10 som kommer att visas ända tills du klarat alla fem. Sedan kommer föregående grupp av fem ord (1-5) att repeteras. När du klarat dessa fem ord igen, kommer du tillbaka till ord 6-10. När du klarat dem kommer du vidare till nästa fem (11-15). När du klarat av dem så repeteras föregående grupp igen. Så håller det på tills du kommit fram till de ord du har klarat 90% eller oftare. Då går den igenom orden sekvensiellt tills slutet. När den kommit fram till slutet så sorteras alla ord om beroende på hur ofta du har klarat av dem.

  Allt detta gör att man lär sig snabbare.

  Det finns även några andra inlärningsmoder, men denna är snabbast för mig.

  Jag har gått igenom 13 kapitel från min franska som jag pluggade för 19 år sen. Har kanske spenderat 4 timmar för lära mig orden igen från franska till svenska, och då ingår tiden som det tar att knappa in alla ord. Så kanske hälften av tiden för att lära sig 13 kapitel med 20-30 per kapitel. För mig är det ganska bra…:)

  När jag gått igenom franskan ska jag gå igenom min spanska och tyska från gymnasiet. Och sen ta ett nytt språk ;)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>