Jämför kreditkort – 7 saker att tänka på

Att välja rätt kreditkort kan vara knepigt då det finns massor av olika saker att tänka på. Här listar vi 7 saker som kan vara värt att tänka på när du jämför kreditkort. Men först och främst, vad är ett kreditkort? Ett kreditkort är en variant av ett kontokort. Det är ett intyg som talar om att innehavaren har kredit hos utställaren av kortet. Kortföretaget betalar handlaren och fakturerar i sin tur kortinnehavaren. Med kreditkortet kan man köpa varor och senare får man en faktura som man kan betala vid ett tillfälle eller genom avbetalningar.

Kreditgräns
Kreditgräns är den gräns banken eller företaget anger som kreditgräns på hemsidan eller vid förfrågan hos kundservice. Kreditgränsen är normalt den totala summan man får handla för under aktuell betalningsperiod. I summan ingår oftast den utnyttjade krediten. Vilken kreditgärns du maximalt får beror ofta på dina övriga betalningsåtaganden.

Årsavgift
De flesta kreditkort tar ut en årsavgift som kan ligga på mellan några hundra kronor upp till några tusen kronor. Detta är viktigt att tänka på när du jämför olika kreditkort.

Effektiv ränta
Effektiv ränta avser den totala kreditkostnaden definierad som årlig ränta på låneboloppet. Med kreditkostnad avses summan av räntor, tillägg och andra kostnader för ett lån.

Reseförsäkring
De flesta kreditkort har någon typ av reseförsäkring som gäller när du betalar din resa, eller en del av din resa med ditt kreditkort. Hur bra försäkringen är och vad den täcker varierar mellan olika kreditkort. Oftast innehåller försäkringen någon form av avbeställningsskydd, kompletterande reseförsäkring och någon typ ersättning vid försenat baggage. Tänk på att läsa det finstilta när du jämför de olika kreditkorten och deras försäkringar.

Extrakort
Nästan alla kreditkort erbjuder valmöjligheten att beställa ett extrakort som kan användas av dina familjemedlemmar. De flesta tar dock betalt för detta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>