Hur man rensar avlopp

Hur rensar man avlopp?
Så länge ett rör är rakt fastnar i allmänhet inte skit i det. Därför är den del man kan och ska rensa vattenlåset. Det är där det blir proppar och det är där smuts samlas. Alla vattenlås, oavsett om det sitter i en golvbrunn eller i kröken under handfatet, ska man enkelt kunna komma åt. Undvik därför att ställa duschkabiner ovanpå golvbrunnen eller att bygga in handfatet i ett svåråtkomligt skåp. Kommer man inte enkelt åt att göra rent gör man inte rent. Håller man inte undan blir det stopp och då riskerar man vattenläckor.

Ett vattenlås ska man kunna kunna plocka isäer för att kunna rensa. Många handfatsvattenlås i plast kan man helt och hållet plocka bort och skölja av under rinnande vatten. En del vattenlås i golvbrunnar kan man även där ta isär. Man rycker då bort ovandelen i golvbrunnen. För daglig rengöring räcker det ofta med att spola rent och krafsa för hand. Undvik propplösare eller andra mer avancerade metoder. Dessa metoder borde gå att undvika om man med jämna mellanrum håller rent. Blir det ändå en propp kan du följa nedan instruktioner.

Hur gör man om det är kris?
En form av städtips, men mer åt skitgöra. För det första bör det inte gå så långt att det blir stopp, blir det stopp tyder det på att man bör rensa avloppen oftare. Normalt görs detta enklast bara genom att spola med varmt vatten. Man kan hjälpa till med en vanlig diskborste. En golvbrunn lyfter man på för att komma åt och ett handfatsavlopp skruvar man av underdelen till vattenlåset.
Om det mot förmodan ändå skulle bli stopp gör man på samma sätt, oftast löser lite trixande med borsten det mesta. I värsta fall kan man ta en bit ståltråd eller galge för att komma åt. Den hederliga gamla avlopssugproppen (vaskrensare) fungerar också över förväntan men man kan ju inte förvänta sig att folk har en sådana hemma.

Så plan B är att använda propplösare. Använd inte detta i första hand, dels för att de inte är lika bra och effektiva och dels för att de är MYCKET miljöovänliga. Råkar du ha en vaskrensare så använd propplösare och vaskrensare i kombination. Funkar inte plan B så har ni allvarliga problem och då är det dags för plan C.

Plan C innebär att ni innförskaffar dyra hjälpmedel i form av en avloppsrensare med trumma och vev, man sticker in en spiral i avloppet som rensar ordentligt. Funkar inte plan C så är tyvärr det enda och sista alternativet plan D.

Plan D innebär att ni kontaktar ett proffs, en rörmokare.

Förövrigt har jag testat TV-shops slang man kopplar till kranen som även finns på Jula. Den funkar kanske om man får ner den genom avloppssilen men jag undrar vilka som har så stora hål i avloppssilen att slangen kommer ner…köp ej!


Artikeln skrevs av mrDustbag.se – specialisten på dammsugarpåsar. Köpdammsugarpåsar här.

Artikelkälla: http://artikelzonen.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>