Hur man fixar bra höghöjdsbilder och filmer

Jag ramlade på denna frågeställning när jag skulle hjälpa en god vän som driver en minigolfbana – en av Sveriges troligen vackrast belägna och mest välskötta dessutom – att marknadsföra anläggningen lite.  Jag började med att fotografera varje bana, terrassen där man kan fika, kiosken osv.  Men när jag kollade på bilderna som i och för sig blev ganska bra – så kände jag ändå att något saknades. Den här minigolfbanan ligger på en sluttning ner mot Kanaanbadet vid Mälaren och har gröna fina gräsmattor, massor av växter och välskötta trevliga banor och lite här och där är utplacerat små trivselfaktorer som en liten kvarn, ett par – med betoning på par – ”husgrodor” i grön-gult, en liten pojke i gult och blått med stora svarta skor och som håller i en golfklubba. Han påminner om Manneken Pils. Jag började fundera på hur det skulle se ut om man kunde ta en bild ovanifrån – så att man fick med alla banorna och lite av omgivningen på en och samma bild.

Jag började fundera över vilka alternativ man har för bilder ovanifrån:

 • Flygfoto Lantmäteriet
 • Satellitfoto Lantmäteriet
 • Google Earth
 • Eniro
 • Hitta.se
 • Helikopterfoto
 • Vakant punkt – Se den spännande fortsättningenMen när jag undersökte de här alternativen närmare så skulle inget av dem bli särskilt bra, inte tillräckligt upplösning, varken snyggt eller representativt.  Jag råkade då ramla över denna sajt Flygfoto med radiostyrd helikopter – Helikopterfoto.se med flygfotograf Ulf Grunbaum – som tar höghöjdsbilder, filmar och tar 360 gr panorama bilder – med hjälp av en liten radiostyrd helikopter.  Förutom att jag tände på själva idén och prylen i sig, så insåg jag att här ges det HELT andra möjligheter att ta bilder ovanifrån men från en höjd som kan ge tillräckligt bra upplösning och tillräckliga detaljer, dessutom kan operatören styra helikoptern mycket precist och i samråd med mig(kunden) fota/filma exakt så som man vill ha det. En tanke flög hastigt genom mitt huvud, att helikoptern skulle komma lågsniffandes in över Mälarens vatten, stiga upp när den började närma sig land och sedan flyga över minigolfbanan och fortsätta filma.

 

SÅ – till listan ovan kan vi alltså lägga till denna punkt:

 • Flygfoto med radiostyrd helikopter (RC helikopter)Minigolfbanan jag pratar om är Kanaans Bangolf vid Kanaanbadet i Grimsta i västerort(Stockholm)  Kanaans bangolf och strandcafé.

  Den här typen av höghöjdsfoto med en lite radiostyrd helikopter lämpar sig väl för att ta stilbilder eller göra en kort filmsnutt – att tex använda i sin marknadsföring – för herrgårdar, kursgårdar, konferensanläggningar, hotell, caféer, restauranger, slott, slottsfik, golfbanor, minigolfbanor, osv.

  Många mäklare har också börjat använda tekniken för att på ett bättre och lite annorlunda sätt presentera objekten.

Det skall bli spännande att se hur det blir – nu om några veckor då vi skall skicka upp helikoptern – vi väntar givetvis på att gräset skall bli grönare,
alla växter skall blomma osv. så att det ser så trevligt och fint ut som möjligt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>