Hur du använder synonymer

Att använda synonymer kan vara bra ibland när du inte har ett exakt passande ord för vad du vill beskriva eller att du tycker att en synonym beskriver fenomenet bättre än det ursprungliga ordet.

En synonym är ett ord som betyder samma sak som ett anna ord, som hus är en synonym till byggnad. Många hävdar dock att det inte finns något som heter synonym då alla ord har en egen betydelse och egentligen så är det ganska stor skillnad på ordet hus och ordet byggnad även om det i svenskan skulle betraktas som en synonym.

Så det korrekta är kanske inte att säga att synonymer är ett ord som betyder samma sak som ett annat utan att det är ett ord som har samma betydelse, men med vissa avvikelser. Det är alltså inte helt enkelt att utröna huruvida det går att kalla det en synonym eller inte men det är kanske fortfarande det bästa sättet att visa hur man menar.

Oavsett om det är korrekt att säga att det finns synonymer eller ej så är det ett bra hjälpmedel för de som vill ha fram ord som har samma betydelse i exempelvis en uppsats. Idag finns det synonymordböcker inbyggda i många program vilket gör det enklare att hitta bra ord som passar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>